Η κουζίνα της Πάρου

Η παριανή κουζίνα βασίζεται στα προϊόντα της
θάλασσας και της γης.

Είναι πλούσια σε ψαρικά
μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, λαχανικά, χόρτα,
όσπρια, και λιγότερο σε κρεατικά, όλα μαγειρεμένα με
ελαιόλαδο και συνοδευόμενα με ντόπιο κρασί. Το μέλι
και τα μυρωδάτα βότανα (ρίγανη, φασκόμηλο,
θυμάρι) δίνουν ανεπανάληπτο άρωμα σε κάθε γεύση,
ενώ η κάππαρη δίνει τον τόνο σε δροσερές σαλάτες.
Αγαπημένα παριανά πιάτα είναι η κακαβιά, η γούνα
(λιαστό παστό ψάρι), το σαλατούρι (σαλάχι σαλάτα), οι
κολοκυθοκεφτέδες και οι ντοματοκεφτέδες, τα
ρεβίθια στον φούρνο, τα αμπελοφάσουλα, το
πάντρεμα του φάβα, οι καραβόλοι και τα κάλφα με
σκορδαλιά και άλλα πολλά.

Εξαιρετικά τυριά
νοστιμίζουν το τραπέζι της Πάρου. Η ξινομυζήθρα, το
λαδοτύρι, το τυρί της άρμης, το τουλουμίσιο και η
μυζήθρα που σε συνδυασμό με εξαιρετικά ψωμιά,
παξιμάδια και κριθαροκουλούρες δίνουν μοναδικές
γεύσεις στην κουζίνα μας.

Με φαντασία, οι
νοικοκυρές παντρεύουν τα υλικά και φτιάχνουν
γλυκά του κουταλιού, ραφιόλια, μυζηθροπιτάκια,
λαμπροκούλουρα και λαζαράκια, πετιμεζένιους και
σκαλτσούνια, ενώ οι άντρες του νησιού κάθε
φθινόπωρο, εκτός από το κρασί, φτιάχνουν στα ρακιδιά
τη σούμα (τοπικό τσίπουρο). Ο τρύγος και το πατητήρι
φέρνουν στο τραπέζι μας το παριανό κρασί, που
συνοδεύει το γεύμα και δίνει ρυθμό στα γλέντια.

Συνταγές

Φάβα παντρεμένη
4 άτομα
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τη φάβα με πολύ νερό. Την βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε 6-7 ποτήρια νερό, ένα κρεμμύδι
κομμένο σταυρωτά, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, το ξαφρίζουμε, κλείνουμε το
καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά, και δεν ξαναβάζουμε κουτάλι μέσα για περίπου 1 ώρα.
Όταν έχει βράσει, παίρνουμε τη φάβα με μια κουτάλα και την περνάμε από ένα σουρωτήρι, την πιέζουμε και την
κάνουμε πουρέ.
Έχουμε καθαρίσει και κόψει τα κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι με λίγο νεράκι, να τα μαράνουμε.
Όταν έχει σωθεί το νερό, προσθέτουμε 1 ποτήρι ελαιόλαδο, τα ξανθαίνουμε και περνάμε για λίγο και τη φάβα από το
τηγάνι, αναμειγνύοντάς την με τα κρεμμύδια.
Υλικά
½ κιλό φάβα
6-7 ποτήρια νερό
1 κρεμμύδι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κιλό κρεμμύδια
1 ποτήρι ελαιόλαδο

Ψάρια γεμιστά
Υλικά
1 κιλό γόπες ή κολιοί ή μελανούρια
Αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
150 γρ. ψίχουλα ξερού ψωμιού
150 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 σκελίδες ξυσμένο σκόρδο
Λίγο ελαιόλαδο
6 άτομα
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα σπάραχνα, και τραβάμε από το κεφάλι τα εντόσθια, σπρώχνοντάς τα με
το χέρι μας από την κοιλιά προς τα πάνω – δεν τα ανοίγουμε στην κοιλιά. Κατόπιν τ’ αλατίζουμε. Μ’ ένα κουταλάκι
γεμίζουμε τα ψάρια από το κεφάλι, και με το πίσω μέρος του κουταλιού το σπρώχνουμε μέσα. Τα ψήνουμε είτε στον
φούρνο, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο σ’ ένα ταψάκι, είτε σε σχάρα στα κάρβουνα. Σερβίρονται με λαδολέμονο.

Η κουζίνα της Πάρου

Η κουζίνα της Πάρου

Ετικέτες:, , , , , , , , , , , , ,

About Margarita studios

Looking for unforgettable holidays? Looking for a small Greek heaven? Looking for that perfect place? Look close, you will find it here! Discover Margarita!

One response to “Η κουζίνα της Πάρου”

  1. Sommelier says :

    Διαβάζοντας το πολύ ωραίο blog σας, και επειδή το φαγητό γίνεται ακόμα καλύτερο με ενα-δύο ποτήρια κρασί, να σας πληροφορήσω ότι άνοιξε το site μας houseofwine.gr γιά το κρασί, όπου εκεί μπορείτε να βρείτε το κρασί που ταιριάζει στις συνταγές σας, σε περισσότερες από 1000 ετικέττες, ελληνικές και ξένες, και με παράδοση στο σπίτι σας την επομένη! Επιστεφθείτε το site μας ή το Blog μας, πιστεύoυμε ότι είναι το καλύτερο στο Internet γιά να βρείτε το κρασί που σας ταιριάζει.
    Θα είναι χαρά μας να σας δούμε εκεί.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Life is Suite

It's the Greek friend that everyone would love to have.

Margarita is not just a hotel

It's the Greek friend that everyone would love to have.

Stratos Antipariotis

singer-songwriter-performer

Αρέσει σε %d bloggers: