Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις για τουριστικές μονάδες

Περιορισμένο είναι το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τη λειτουργική τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων των κτιριακών τους εγκαταστάσεων και για την αδειοδότηση των κολυμβητικών δεξαμενών παρ’ ότι πλησιάζει η ημερομηνία λήξης των προθεσμιών για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών.

Ειδικότερα, για την υποβολή δικαιολογητικών για την αδειοδότηση των κολυμβητικών δεξαμενών που σήμερα λειτουργούν χωρίς την απαραίτητη άδεια η προθεσμία λήγει την 1η Νοεμβρίου και για την υποβολή δικαιολογητικών για την απόκτηση ειδικού σήματος λειτουργίας που να καλύπτει το σύνολο της υφιστάμενης εγκατάστασης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν πολεοδομικές εκκρεμότητες την 1η Ιανουαρίου 2010. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που τους αφορούν οι παραπάνω ρυθμίσεις και δεν ενταχθούν σε αυτές θα βρεθούν υπό την απειλή βαριών προστίμων και σφραγίσματος των εγκαταστάσεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» σε ερμηνευτική εγκύκλιο που έστειλαν πρόσφατα οι τουριστικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με τη λειτουργική τακτοποίηση διευκρινίζεται ότι οι τακτοποιημένοι λειτουργικά χώροι θεωρούνται νόμιμοι και ως τέτοιοι λογίζονται σε κάθε διαδικασία κατάταξης των τουριστικών επιχειρήσεων με το σύστημα των αστέρων (ξενοδοχεία) και κλειδιών (ενοικιαζόμενα δωμάτια), έστω και αν με την ένταξη αυτών των χώρων προκαλείται υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας κλινών ξενοδοχείων ανά στρέμμα από τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές ή το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό ή υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού δωματίων από γενικές ή ειδικές πολεοδομικές διατάξεις.

Ομοίως οι τακτοποιημένοι λειτουργικά χώροι λογίζονται ως νόμιμοι χώροι κύριας χρήσης για τη δημιουργία χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να λάβουν άδεια λειτουργίας από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Εξάλλου, για την περίπτωση έκδοσης ειδικού σήματος λειτουργίας επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων με λειτουργική τακτοποίηση καθ’ υπέρβαση κατασκευών είναι δυνατόν κατ’ εξαίρεση να γίνει κατάταξη τούτων και σε μικρότερο αριθμό κλειδιών των τριών. Εάν με τη λειτουργική τακτοποίηση ενοικιαζόμενων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων προκύπτει πραγματική δυναμικότητα η οποία υπερβαίνει την ανώτατη επιτρεπόμενη δυναμικότητα των 10 και 15 δωματίων αντίστοιχα το κατάλυμα μετατρέπεται αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού σε ξενοδοχείο λειτουργικής μορφής και τάξης ανάλογης με τις προδιαγραφές τις οποίες διαθέτει.

Σημειώνεται ότι για τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας επιβάλλεται εφάπαξ τέλος λειτουργικής τακτοποίησης που εισπράττεται από τον ΕΟΤ σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η πρώτη εξ αυτών εισπράττεται οπωσδήποτε με την υποβολή του αιτήματος και έως την 31η Δεκεμβρίου 2009 το αργότερο, η δεύτερη έως την 31η Μαΐου 2010 και η τρίτη έως 31 Δεκεμβρίου 2010.

Του Στάθη Κουσούνη

Advertisements

About Margarita studios

Looking for unforgettable holidays? Looking for a small Greek heaven? Looking for that perfect place? Look close, you will find it here! Discover Margarita!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Life is Suite

It's the Greek friend that everyone would love to have.

Margarita is not just a hotel

It's the Greek friend that everyone would love to have.

Stratos Antipariotis

singer-songwriter-performer

Αρέσει σε %d bloggers: